10.08.2017

Projektový týden na odborném učilišti společnosti Koenig & Bauer ve Würzburgu

Velké nadšení na campu „Děvčata pro techniku“

Valerie a učeň Jonas při programování CNC soustruhu
„Co umí kluci, zvládnou holky už dávno“, podle tohoto motta chtělo jedenáct žákyň ve věku mezi dvanácti a čtrnácti lety poznat profesi mechatroničky, průmyslové mechaničky, pracovnice ve slévárně, průmyslu, konstrukci a třískového obrábění u společnosti Koenig & Bauer ve Würzburgu.  Účastnice nasbíraly první praktické zkušenosti a získaly náhled do hightech konstrukce tiskových strojů. Reinhard Munz, vedoucí odborného učiliště společnosti Koenig & Bauer ve Würzburgu, řekl: „Technické profese mají velmi dobrou perspektivu do budoucnosti – i pro ženy a dívky. Naší aktivní účastí na campu „Děvčata pro techniku“ dodáváme žákyním odvahu nastoupit tyto profesní dráhy. Máme radost z velkého zájmu, ale počet míst v tomto projektu je však omezen.“

Pájení napájecích vedení elektro-pohonu děvčata zvlášť bavilo

Pod vedením učňů a učitelů KBA vyrobily žákyně z Würzburgu a okolí samy malý měnič kotoučů s plně funkční elektronikou. Žákyně byly rozděleny do čtyř skupin a prošly různými pracovními postupy nutnými pro výrobu měniče: zpracování plechu, manuální výroba měničů rolí, elektromontáž, CNC výroba a koncová montáž. Děvčata nejvíce bavilo pájení a programování CNC stroje. Annunciata (13), Charlotte (12) a Nina (13) by se rády po ukončení základní školy věnovaly technickým oborům. Dokonce i u společnosti Koenig & Bauer.

Děvčata hrdě prezentovala své vyrobené měniče rolí

Na závěr úspěšného týdne prezentovalo jedenáct děvčat jejich vlastnoručně postavené stroje. S nadšením sdělovaly přítomným zástupcům sdružení Bavorských zaměstnavatelů v kovo- a elektroprůmyslu (bayme vbm) jako hlavním sponzorům, Vzdělávacímu institutu bavorského hospodářství  (bbw), novinářům a odpovědným osobám společnosti KBA a svým rodičům nasbírané zkušenosti. Všichni účastníci byli s výsledkem letošního campu „Děvčata pro techniku“ velmi spokojení.